Friday, 2 October 2015

Kek Marble Susu ☆☆☆☆☆


Bismillah...

Takde apa nak dicelotehkan. Sekadar mencatat resepi kek marble susu yang sangat gebu ini agar tidak hilang inshaAllah...


Bahan2 kek marble susu

4 biji telur ( suhu bilik)
1 cawan marjerin (suhu bilik)
3/4 cawan gula kastor/ gula halus
2 cawan tepung kek ( saya guna blue key)
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan susu pekat manis

Cara penyediaan;

1. Panaskan oven 15 minit menggunakan suhu 140°C atau mengikut suhu oven masing2 menggunakan api atas bawah.

2. Sapu pemukaan loyang pembakar dengan sedikit butter dan lapik dengan baking paper. Ketepikan.

3. Ayak tepung. Ketepikan.

4. Pukul gula bersama marjerin sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan esen vanila bersama susu pekat manis dan pukul.

5. Masukkan tepung sikit demi sikit ke dalam adunan. Gaul menggunakan senduk atau spatula. Sekadar kaup balik.

7. Bahagikan adunan kepada 2bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan 1 bahagian lagi warna asal. Masukkan satu sudu adunan warna asal ke dalam loyang pembakar. Kemudian letakkan 1sudu adunan coklat ke atas adunan asal. Buat sehingga habis. Lorekkan adunan menggunakan lidi.

8. Bakar selama 40 minit mengunakan api atas bawah pada suhu 140°C atau ikot suhu oven masing. Letak dulang pembakar di tengah2 oven. Lepas 40 minit, cucuk lidi ke dalam kek secara senget. Jika takda tepung yang melekat pada lidi, inshaAllah kek sudah masak. Jika belum masak, tambah lagi 15 minit masa memasak dan begitu seterusnya.


9. Keluarkan kek dari loyang apabila sudah sejuk dan potong.


No comments

Post a Comment

© 2025 Kimidori Sugar
Maira Gall