Wednesday, 21 October 2015

Kek Pisang bersama Yogurt


Kek Pisang Bersama Yogurt

Bahan-bahan

1/2 cawan mentega dicairkan
3/4 cawan gula perang
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji pisang saiz sederhana-potong bulat2
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan yogurt (perisa ikot suka)
Hirisan badam 

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 170°C selama 15 minit. Sementara tu, kita sediakan adunan. Griskan dulang dan alas dengan baking paper.
2. Pukul gula perang bersama mentega yang telah dicairkan kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata secara kaup balik. 
4. Masukkan hirisan pisang dan yogurt. Gaul lagi dan masukkan  ke dalam dulang pembakar. Taburkan hirisan badam di atasnya.
5. Bakar menggunakan api atas bawah pada suhu 170°C selama 1jam atau sehingga masak.
6. Potong apabila sudah sejuk.




No comments

Post a Comment

© 2025 Kimidori Sugar
Maira Gall