Thursday, 15 October 2015

Survival Tips : Pulut Kuning Lembut



Assalamualaikum

2 Muharram 1437H, alhamdulillah sekali lagi berada di tahun baru. Apa azam baru tahun ni? Semoga kita sama2 dapat meningkatkan iman dan amal kita dalam mengharungi sisa kehidupan yang masih berbaki.

Awal pagi, teringat pula pulut kuning masakan mak. Makan bersama telur dadar, sedapnya. Sebenarnya saya tidaklah pandai memasak pulut. Opss.. ingat2 lupa masa tolong mak di dapur. Di rumah pun tiada pengukus tapi sebab dah teringin sangat nak makan haruslah diusahakan.

Mula2 basuh pulut sebersihnya. Kemudian pulut tadi masukkan ke dalam non sticky pan yang saya beli di Giant untuk buat crepe. Masukkan santan yang tidaklah terlalu cair, sekadar menutupi permukaan pulut. Tidak perlu banyak. Masukkan satu sudu teh garam dan satu sudu teh serbuk kunyit.

Masak pada api sederhana. Kacau sentiasa sehingga santan kering. Kemudian kecilkan api dan tutup pan dengan tutup periuk. Biarkan dalam 10 minit. Kemudian buka penutup dan kacau lagi agar tak berkerak. Jika pakai non sticky pan, inshaAllah tak berkerak.

Angkat pulut tadi dan kukus menggunakan rice cooker sehingga lembut. Makan bersama kari daging dan telur dadar. Sedapnya...


No comments

Post a Comment

© 2025 Kimidori Sugar
Maira Gall