Wednesday, 23 September 2015

Congo Bar Saya :)


Bismillah...
Assalamu alaikum...

Congo bar saya, satu lagi resepi tetinggal keretapi dari saya. Orang lain dah lama cuba, saya baru nak perasapkan oven. Tapi tak palah kan..omputeh kata better late than never. Ececeh...

Sebelum tu, saya nak mohon maaf jika terdapat kekurangan dalam perkongsian resepi. Saya budak baru belajar. Resepi yang telah saya cuba dan menjadi, saya ingin kongsi di blog ini. Yang tak jadi, kita diam-diam je k ;)
Sekurang - kurangnya boleh menjadi rujukan untuk diri sendiri di masa hadapan. Orang kata, ilmu jika tidak dicatat ianya akan hilang.


Resepi congo bar ni saya ambil dari blog kak Azlita Masam Manis. Terima kasih tuan tanah. Cuma saya ada ubah sedikit mengikut bahan -bahan yang available di dapur saya.

Bahan - bahan untuk Congo Bar saya;

315 gram tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
Secubit garam
150 gram butter
220 gram gula perang
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50 gram chocolate rice
50 gram badam cincang ~ panggang sekejap
Hirisan badam untuk ditabur di atas congo bar

Cara penyediaan congo bar saya;

# Panaskan oven pada suhu 150 ' C selama 15 minit menggunakan api atas bawah. Suhu ini bergantung pada oven masing -masing. Oven saya kecil comel sahaja, dan agak lama. 

# Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Jangan skip arrr step ni. :) Kena ayak bersama supaya semuanya bercampur sama rata, dan dapat menyingkirkan bahan- bahan kasar dalam tepung.

# Pukul butter bersama gula perang sehingga sebati menggunakan senduk kayu. Saya gunakan lebih kurang 200 gram soft brown sugar, selebihnya yang biasa sebab tak cukup. Alahai... :)



# Apabila sudah sebati, masukkan telur satu persatu dan kacau lagi. Telur tak perlu kembang, cukup sekadar tergaul sama rata.


# Masukkan esen vanilla dan kacau. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan kacau lagi.

# Masukkan badam cincang dan chocolate rice dan gaul sebati. Adunan akan menjadi agak likat, dan tenaga tambahan diperlukan untuk menggaul. :)


# Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah di oles dengan mentega dan di lapik dengan baking paper. Untuk adunan ini, saya bakar di dalam 2 loyang bersize 7 x 7 dan ketebalannya pada saya adalah just nice.


# Taburkan hirisan badam. Lagi banyak, lagi sedap :).


#Letakkan dulang di tengah- tengah oven. Bakar pada suhu 150 'C (oven saya) menggunakan api atas bawah selama 30 minit atau sehingga permukaannya keperangan. Jangan terlebih masak.


#Potong apabila sudah sejuk.


Rasanya sedikit crunchy di luar, lembut di dalam. Ianya bukan kek, dan bukan juga biskut. Ianya congo bar. :)

Untuk sukatan gula, saya telah kurangkan dari resepi asal iaitu 320gram. Badam juga boleh digantikan dengan kekacang lain dan boleh letak lebih. Bergantung pada cita rasa masing - masing. Chocolate rice boleh digantikan dengan semi sweet chocolate chip bagi mendapatkan congo bar yang tak manis sangat. InshaAllah.


No comments

Post a Comment

© 2025 Kimidori Sugar
Maira Gall