Rasanya demam durian crepe dah lama kebah, sedangkan saya baru nak kongsi resepi :) . Tapi takpe kan, mungkin untuk rujukan di masa akan datang.
Resepi durian crepe bersama custard cream sebagai filling ni memang sedap pada saya, sebab tak muak kalau makan banyak berbanding jika fillingnya hanya durian dan whipping cream. Hehehe, target nak makan banyak je ye. Tapi selera orang lain-lain kan.
Resepi untuk crepe ni saya ambil dari blog masam manis, manakala untuk filling saya rujuk resepi dari FB Puan Tahrunnisah Jali. Terima kasih tuan tanah, Kak Ita dan Puan Tahrunnisah yang sentiasa humble dan suka kongsi tips.
Untuk menyediakan durian crepe ini kita perlu sediakan crepe atau kulit dan fillingnya. Filling perlu disediakan terlebih dahulu dan disejukkan.
Bahan untuk Cream Custard Filling
Untuk menyediakan durian crepe ini kita perlu sediakan crepe atau kulit dan fillingnya. Filling perlu disediakan terlebih dahulu dan disejukkan.
Bahan untuk Cream Custard Filling
2 sudu besar gula
20 gram tepung kastard
250 susu segar atau susu cair
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla ( yang ini saya tambah)
1 cawan non dairy whipping cream
Isi durian yang telah dilecek secukupnya
1 cawan non dairy whipping cream
Isi durian yang telah dilecek secukupnya
Cara penyediaan
Ambil periuk bersih, masukkan tepung kastard, gula, kuning telur, esen vanilla dan 5 sudu besar susu segar. Kacau sehingga semuanya sebati dan tidak berketul-ketul. Selepas semua sebati, masukkan semua baki susu dan kacau lagi.
Buka api sederhana dan masak adunan. Kacau sentiasa supaya tidak berkerak. Tutup api apabila aduanan sedikit meletup-letup. Sejukkan adunan di dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti ais.
Ambil 1 cawan non dairy whipping cream dan pukul hingga kental.
Gaul bersama cream custard yang telah dingin beserta isi durian. Gaul menggunakan kaedah kaup balik. Kemudian simpan di dalam peti ais sementara kita menyediakan crepe.
Bahan untuk crepe
40 gram tepung gandum
40 gram tepung ubi
20 gram tepung kastard
20 gram tepung jagung
1 sudu besar minyak masak
1 biji telur
130ml susu segar
50 ml air bergantung kepada kepekatan
1 sudu besar gula halus
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
Cara penyediaan
Satukan semua tepung dan ayak.
Masukkan bahan- bahan lain dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
Ambil non stick pan bersaiz 24cm atau lebih kecil, panaskan di atas api sederhana. Saya guna non sticky pan size 24cm, beli di Giant dengan harga lebih kurang RM10.00 ;)
Bila kuali sudah cukup panas, oleskan dengan sedikit minyak menggunakan tisu dapur. Saya tak oles pun, alhamdulillah memang tak melekat.
Angkat sedikit kuali dari api dan masukkan adunan dalam anggaran 1 senduk kecil dan layangkan agar adunan memenuhi permukaan pan kita. Dapatkan crepe senipis yang mungkin. Letak semula kuali di atas api dan angkat crepe bila permukaannya sedikit menggelembung. Crepe tak perlu diterbalikkan. Hanya perlu masak pada 1 permukaan sahaja. Crepe boleh ditindih ketika panas, inshaAllah tak melekat. :)
Masak sehingga habis adunan tadi.
Cara membantalkan crepe.
Ambil sekeping crepe, dengan permukaan yang licin berada di bahagian bawah.
Sudukan cream custard tadi di tengah-tengah crepe dan lipat seperti bantal.
Buat sampai habis dan simpan sebentar durian crepe kita di dalam peti ais kerana ianya sedap bangat di makan ketika dingin.
Buka api sederhana dan masak adunan. Kacau sentiasa supaya tidak berkerak. Tutup api apabila aduanan sedikit meletup-letup. Sejukkan adunan di dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti ais.
Ambil 1 cawan non dairy whipping cream dan pukul hingga kental.
Gaul bersama cream custard yang telah dingin beserta isi durian. Gaul menggunakan kaedah kaup balik. Kemudian simpan di dalam peti ais sementara kita menyediakan crepe.
Bahan untuk crepe
40 gram tepung gandum
40 gram tepung ubi
20 gram tepung kastard
20 gram tepung jagung
1 sudu besar minyak masak
1 biji telur
130ml susu segar
50 ml air bergantung kepada kepekatan
1 sudu besar gula halus
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
Cara penyediaan
Satukan semua tepung dan ayak.
Masukkan bahan- bahan lain dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
Ambil non stick pan bersaiz 24cm atau lebih kecil, panaskan di atas api sederhana. Saya guna non sticky pan size 24cm, beli di Giant dengan harga lebih kurang RM10.00 ;)
Bila kuali sudah cukup panas, oleskan dengan sedikit minyak menggunakan tisu dapur. Saya tak oles pun, alhamdulillah memang tak melekat.
Angkat sedikit kuali dari api dan masukkan adunan dalam anggaran 1 senduk kecil dan layangkan agar adunan memenuhi permukaan pan kita. Dapatkan crepe senipis yang mungkin. Letak semula kuali di atas api dan angkat crepe bila permukaannya sedikit menggelembung. Crepe tak perlu diterbalikkan. Hanya perlu masak pada 1 permukaan sahaja. Crepe boleh ditindih ketika panas, inshaAllah tak melekat. :)
Masak sehingga habis adunan tadi.
Cara membantalkan crepe.
Ambil sekeping crepe, dengan permukaan yang licin berada di bahagian bawah.
Sudukan cream custard tadi di tengah-tengah crepe dan lipat seperti bantal.
Buat sampai habis dan simpan sebentar durian crepe kita di dalam peti ais kerana ianya sedap bangat di makan ketika dingin.
No comments
Post a Comment