Assalamualaikum...
Kek sarang semut atau pun kek gula hangus ni, memang kek yang saya gemari sejak zaman kanak-kanak. Seronok bila makan tu nampak lubang- lubang macam sarang semut tu kan. :)
Namun, bila mencuba untuk buat sendiri kek ni, bukan mudah rupanya nak menghasilkan kejadian sarang yang cantik. Bukan sekali dua mencuba, bukan setitis dua airmata yang tumpah. Ececeh...
Alhamdulillah, setelah beberapa kali mencuba akhirnya semut sudi jua bersarang di dalam kek saya ;)
InshaAllah, di sini resepi yang saya rasa boleh menghasilkan sarang yang cantik. Mohon maaf di atas kekurangan dalam resepi ini.
Bahan bahan kek sarang semut saya
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan susu pekat manis
Cara-cara
# Sediakan larutan karamel terlebih dahulu.
# Panaskan kuali pada api sederhana. Masukkan gula pasir dan biarkan ianya mencair. Kacau menggunakan senduk kayu sehingga gula menjadi warna keperangan. Kacau hingga gula larut sepenuhnya. Saya suka karamel yang agak gelap warnanya. ;)
# Masukkan air panas dan kacau lagi. Hati- hati ketika mencurah air panas kerana gula akan meletup- letup. Kacau sehingga gula larut.
#Masukkan butter dan kacau lagi. Tutup api apabila butter sudah cair sepenuhnya. Sejukkan karamel.
# Ayak tepung bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
# Di dalam bekas lain yang bersih, pecahkan telur dan pukul menggunakan senduk kayu. Tak perlu pakai mixer. Pukul sekadar telur sebati.
# Masukkan susu pekat manis dan kacau lagi. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
# Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit di dalam adunan tadi. Kacau lagi.
# Masukkan air gula hangus yang telah sejuk. Putar adunan menggunakan hand mixer dalam 2 minit.
# Tapis adunan ke dalam loyang pembakar size 7 x 7 yang telah di oles dengan mentega dan dilapik dengan baking paper.
# Perap adunan dalam 3 jam sebelum dibakar.
# Selepas 3jam, panaskan oven pada suhu 150'C selama 15minit menggunakan api bawah sahaja. Suhu bergantung kepada oven masing- masing.
# Bakar adunan menggunakan api bawah pada suhu 150'C selama 30 minit, kemudian bakar menggunakan api atas bawah selama 45 minit pada suhu 150'C.
# Inshaaallah..kejadian sarang semut indah dan comel.;) Potong kek apabila sejuk.
No comments
Post a Comment